Mocheta profesionala

Koperto Craft va prezinta o solutie la indemana tuturor, de a acoperi pardoseala oricarei incaperi. Mocheta va fi intotdeauna un tip de pardoseala la moda si se va distinge prin eleganta, caldura, stil sau confort. Evolutia permanenta a materialelor folosite la fabricarea mochetei si designul din ce in ce mai atragator, au transformat in timp mocheta. Astfel, in momentul de fata, mocheta este folosita cu la fel de mult succes intr-o resedinta particulara, intr-un hotel de lux, intr-o cladire de birouri de clasa A, sau intr-o sala de cinema sau spectacole.

 Mocheta este usor de montat, mai calduroasa decat parchetul sau gresia si disponibila intr-o multime de culori si modele.In functie de structura, ea poate fi:

  1. Buclata: destinata unui spatiu cu trafic ridicat (hol sau camera de zi), cu o tesatura de tip bucla in partea de sus a firului (firul nu este taiat ci se intoarce inapoi). Aceste detalii o fac mai rigida si mai rezistenta in timp.
  2. Cu fir taiat: este recomandata zonelor cu trafic mai redus (dormitor), iar firul de mocheta este taiat in partea de sus.
  3. Structurata: este o combinatie intre cele doua modele, are o rezistenta medie la trafic si un aspect placut cu modele in relief, realizand un decor cu adevarat frumos.

Lungimea firului

O mocheta buna are un fir de minim 3 mm, ceea ce ii confera o rezistenta foarte buna in timp.
Exista mochete cu fir foarte lung intre 10-14 mm, ele sunt mult mai calduroase si mai rezistenta, dar sunt mai greu de ingrijit pentru ca aspirarea lor este destul de dificila si poate produce chiar ruperea firelor.

Realizarea mochetei

Este recomandat sa te uiti pe spatele ei, sa vezi cum este lipita de suport si cat de bine este lipita. Unele mochete au ca baza o panza mai groasa, ceea ce inseamna ca nu vor rezista mult, altele sunt prinse de o panza cu clei, lucru care denota faptul ca sunt de o buna calitate. Mai sunt si mochetele care sunt prinse pe o baza de cauciuc, fapt care le face foarte rezistente in timp, le asigura o protectie impotriva umezelii, precum si o buna izolare termica.Trebuie facuta diferenta intre o mocheta destinata locurilor publice si mocheta pentru locuinte, prima fiind mult mai rezistenta.

Materialul din care sunt fabricate

Lana: avantajul este dat de raportul calitate-pret foarte bun, deoarece materialul este usor de intretinut, rezista la uzura si isi pastreaza aspectul nou pentru mai mult timp.

Poliamida: este unul dintre cele mai preferate materiale, rezistent la uzura si socuri, foarte usor de intretinut, poate fi utilizata in majoritatea spatiilor. Poate fi reciclata cu usurinta.

Polipropilena: este ideala intr-o camera expusa petelor, mucegaiului sau prafului in exces. Nu este la fel de rezistenta ca poliamida, insa poate fi folosita atat in interiorul cat si in exteriorul casei, in functie de tratamentele aplicate de producator.

Poliester: este un material fin la atingere, ce poate fi remodelat intr-o multitudine de culori. Este mai putin rezistent decat poliamida sau polipropilena, astfel incat se incadreaza perfect in zonele cu trafic redus. Pretul sau mic il recomanda in special datorita posibilitatii de reciclare nesfarsite.

Suportul

Reprezinta stratul de pe partea inferioara a mochetei, cel care intra in contact cu pardoseala.Poate fi din pasla, rasina sau cauciuc. De el depinde rezistenta si aspectul mochetei dupa ce a fost lipita sau montata, dezvoltarea mucegaiului in camerele cu umiditate crescuta sau in cazul unei inundatii. Alegerea va trebui facuta in functie de caracteristicile camerei, tipul de podea (lemn, ciment, gresie) si gradul de umiditate.

Caracteristici

In functie de tratamentele aplicate de producator, apare clasificarea mochetei in functie de traficul din incaperea in care urmeaza a fi montata.

Astfel exista urmatoarele variante:

  • Mocheta pentru trafic rezidential
  • Mocheta pentru trafic mediu
  • Mocheta pentru trafic intens.

Mochetele pentru uz casnic sunt realizate din materiale mai fine, pentru a asigura un grad mai ridicat de confort.Clasa de trafic este foarte importanta deoarece in functie de aceasta se va determina perioada de uzura a mochetei.

Underlay-ul este un strat suport pentru mocheta, care se lipeste de sapa cu un adeziv fixator. Preferat mai ales de hotelierii de 4 si 5 *, underlay-ul este un material din poliuretan, cauciuc, pluta etc. care se monteaza pentru a oferi un grad sporit de confort oricarui spatiu, ajutand la izolarea termica si fonica. El poate fi montat si sub alte tipuri de pardoseli elastice (linoleum, pvc). Este usor de montat , rezistent la foc si are conductivitate termica ridicata. O densitate mai mare a acestuia inseamna o performanta mai ridicata. Grosimea sa determina gradul de confort, reduce denivelarile stratului suport si rezista la trafic intens cu conditia sa fie dens. Este reciclabil si ecologic, iar inlocuirea pardoselii se va face foarte usor datorita lui.

Underlay-ul poate fi montat in 2 moduri:

  • prin lipire dubla;
  • cu gripere (flotanta) si banda de sudura termica; sunt sipci speciale, debitate in functie de forma camerei si fixate in cuie sau holtsuruburi; aceste sipci sunt dotate cu tinte orientate oblic pe perete pentru ca ulterior mocheta sa se ancoreze in ele.

 

Mocheta in dale vs mocheta in role

Mocheta in role este pretabila pentru pardoseli rezidentiale, comerciale si industriale. Sunt fabricate intr-o gama variata de culori si texturi, atat din materiale sintetice , cat si din materiale naturale, in special lana.Se produc in role cu latime variabila de 3, 4 sau 5 m si cu textura diferita a firului (buclat, plusat, velurat sau structurat).Sunt ideale in spatii care sa confere eleganta si confort, iar in functie de designul ales, sa evidentieze mobilierul sau alte decoratiuni.Usor de instalat, ofera performantele necesare pentru a indeplini urmatoarele cereri: rezistenta la UV, absorbtie a sunetului, a zgomotului de impact, durabilitate si securitatea la incendiu.

Mocheta in dale(modulara): este ideala pentru pardoseli moderne in spatii de birouri, spatii comerciale sau administrative. 

Ofera un confort deosebit, o izolare fonica excelenta si rezistenta sporita la alunecare.Modulele au urmatoarele dimensiuni: 50×100 cm, 25×100 cm sau 100×100 cm.

Lucrari si referinte gasiti AICI